Als je van plan bent om te gaan backpacken, kamperen of wandelen in de wildernis, is het van groot belang om voorbereid te zijn op het vinden van veilig drinkwater. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat er schoon drinkwater beschikbaar is in de wildernis. In dit artikel worden de beste manieren besproken om veilig drinkwater te vinden in het wild.

Wat heb je nodig om veilig drinkwater te vinden in het wild?

Om veilig drinkwater te vinden in het wild, zijn er enkele dingen die je nodig hebt. Allereerst is het belangrijk om een waterfilter of waterzuiveringsmiddel bij je te hebben. Een waterfilter kan de meeste bacteriën en virussen verwijderen uit het water. Daarnaast is het handig om een flesje of zakje bij je te hebben waarin je het gezuiverde water kunt opslaan. Verder is het belangrijk om te weten waar je veilig drinkwater kunt vinden.

Tips om veilig drinkwater te vinden in het wild

Met de volgende tips kun je er zeker van zijn veilig water voor drinken te vinden:

 1. Zoek stromend water: als je op zoek bent naar veilig drinkwater in het wild, is het goed om te weten dat stromend water vaak de voorkeur heeft boven stilstaand water. Stromend water is namelijk minder snel verontreinigd dan stilstaand water. Zoek dus naar een beekje, rivier of waterval om water te vinden.
 2. Vermijd water uit poelen en plassen: stilstaand water uit poelen en plassen kan verontreinigd zijn met bacteriën en virussen die ziektes kunnen veroorzaken. Drink daarom nooit water uit poelen en plassen.
 3. Kook het water: als je geen waterfilter of waterzuiveringsmiddel bij je hebt, kun je het water koken om bacteriën en virussen te doden. Laat het water minstens 10 minuten koken voordat je het drinkt.
 4. Gebruik waterzuiveringsmiddelen: waterzuiveringsmiddelen zoals jodiumtabletten of chloor kunnen ook worden gebruikt om bacteriën en virussen te doden. Volg de instructies op de verpakking voor het gebruik van deze middelen.
 5. Verwijder vuil en zand uit het water: als je water hebt gevonden, is het belangrijk om eventuele vuildeeltjes en zand uit het water te verwijderen voordat je het zuivert of kookt. Dit kun je doen door het water eerst door een stukje stof of een koffiefilter te gieten.
 6. Drink het water niet zonder het te zuiveren: zelfs als het water er helder en schoon uitziet, is het belangrijk om het water eerst te zuiveren voordat je het drinkt. Er kunnen namelijk bacteriën en virussen in het water aanwezig zijn die je niet met het blote oog kunt zien.

  Wat moet je wel of niet doen als je veilig drinkwater wilt vinden in het wild?

  Het is belangrijk om te weten dat het vinden van veilig drinkwater in het wild niet altijd gemakkelijk is. Het is daarom van groot belang om voorbereid te zijn. Neem altijd een waterfilter, waterzuiveringsmiddelen of een kooktoestel mee zodat je water kunt zuiveren als dat nodig is. Drink nooit water uit poelen en plassen, omdat dit water vaak verontreinigd is met bacteriën en virussen die ziektes kunnen veroorzaken. Het is ook verstandig om water te verzamelen uit stromend water, omdat dit minder snel verontreinigd raakt dan stilstaand water.

  Als je geen waterfilter of waterzuiveringsmiddel bij je hebt, kun je het water koken om bacteriën en virussen te doden. Laat het water minstens 10 minuten koken voordat je het drinkt.

  Het vinden van veilig drinkwater in het wild is van groot belang als je gaat backpacken, kamperen of wandelen in de wildernis. Zorg dat je altijd een waterfilter, waterzuiveringsmiddelen of kooktoestel bij je hebt om water te zuiveren als dat nodig is. Vermijd water uit poelen en plassen en zoek stromend water om water te vinden. Verwijder eventuele vuildeeltjes en zand uit het water voordat je het zuivert of kookt en drink het water nooit zonder het te zuiveren. Door deze tips in gedachten te houden, kun je veilig drinkwater vinden en genieten van je tijd in de wildernis zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het drinkwater.